Barske vilkår i den kommunale sagsbehandling for familier med handicappede børn skaber mistillid til velfærdsstaten


Ny roman af forsker i offentlig ledelse og far til et handicappet barn, Peter Aagaard, sætter kritisk lys på det svære møde mellem socialråd­giveren med det begrænsede budget og forældre til handicappede børn.

Brændt er historien om mødet mellem på den ene side benhårde offentlige systemrationaler og komplekse institutionelle logikker og på den anden side skrøbelige børn og deres forældre med forventninger til hjælp og støtte fra velfærdssamfundet. Det er også en historie om, hvordan vi hand­ler, når livet mod forventning viser sig at være skrøbeligt og uforudsigeligt. Hovedpersonen er Kristian, der sammen med sin familie tilsyneladende lever et trygt og brudsikkert liv i det nybyggede villakvarter Tårekær. Kristians tilværelse slår dog sprækker, da han bliver far til et udviklings­hæmmet barn, og langsomt forplanter sprækkerne sig fra familielivet til arbejdet, naboerne og samarbejdet med kommunen.

I garagens mørke om aftenen drømmer Kristian om en nem vej ud af det hele, men der er ingen nemme veje ud af livets morads.

»Uventede begivenheder, der gør os små og sårbare, rykker helt fundamen­talt ved den placering, vi troede, vi havde i verden,« fortæller forfatteren Peter Aagaard. »Med et handicappet barn kigger vi ind i en verden, der fundamentalt og for altid er anderledes. Denne nye, skræmmende verden stirrer tilbage på os og stiller os helt grundlæggende spørgsmål som: Hvem er du?«

Romanen er fiktion, men er baseret på Peter Aagaards egne erfaringer med at få et udviklingshæmmet barn. Erfaringer, der langt fra altid har været gode, og som udstiller, hvordan vi som individer og samfund ofte har van­skeligt ved at tackle de tunge sider af tilværelsen.

I romanen følger vi også Line, der bliver sagsbehandler for familien og på tætteste oplever, hvordan mødet mellem Kristians familie og kommunen går grueligt galt. Romanen forsøger dermed at belyse, hvordan forholdet mellem borgere og det offentlige har forandret sig drastisk i de senere år.

»Jeg håber, at bogen kan være med til at ændre lidt ved den måde, bor­gere og myndigheder taler med hinanden, men også ved den måde vi taler sammen om det svære, sårbare og uventede ved livet med for eksempel handicappede børn. De fleste af os lever meget velordnede liv, blandt andet takket være en veludbygget velfærdsstat. Men når tilværelsen bryder sam­men ved for eksempel uhelbredelig sygdom, så har vi ofte en forventning om at hjælpen er der. Det er den bare ikke længere. Det offentlige system er ikke nødvendigvis på din side,« fortæller Peter Aagaard.

Også her trækker Peter Aagaard på egne erfaringer i mødet med det offentlige. I romanen udvikler samarbejdet med kommunen sig helt skævt, men så galt er det dog ikke gået for Peter Aagaard og hans familie.

»Mine egne oplevelser som far til et handicappet barn har dog klart været blandede,« konstaterer forfatteren.

Om forfatteren

Peter Aagaard er forfatter og forsker på Roskilde Universitet inden for politisk kommunikation og offentlig ledelse. Han har blandt andet forsket i ledelse på det specialiserede socialområde. Han er delefar til tre. Brændt er hans tredje roman.

Om forlaget

Byens Forlag driver bogcaféer i Vejle og København som udadvendte kon­torer. Levende bogformidling er et særkende for forlaget, der ønsker at integrere sig i bylivet og formidle litteraturen direkte til læserne.
For mere info:
Jesper Skovmand
jesper@byensforlag.dk
+45 50 70 93 72
eller
Peter Aagaard
petaagaard@gmail.com
+45 28 30 83 68